A Gartner szerint most kell lépni a generatív MI-vel

Radics-Horváth Ágnes, Gartner

Az a cég, amelyik most nem lép a generatív mesterséges intelligencia bevezetésében, pár éven belül menthetetlenül lemaradhat. És nem elég csak a termékfejlesztés és az értékesítés támogatására használni, hanem a belső folyamatok integráns részévé kell tenni – hangzott el a Gartner rendezvényén.

Hogyan néz ki egy fejlett technológiai vállalat működése 2028-ban? A generatív mesterséges intelligenciára épülő szoftverügynökök (agentek) gyakorlatilag minden olyan feladatot ellátnak, amit ma az emberek: a termékmenedzserek fejlesztik a terméket, a marketingesek kutatják a piacot, az értékesítők hajtják a leadeket, a vezetők elemzik a többi ügynök munkáját. Mindegyik ügynök egyszerre több ezer üzleti feladatot lát el, dinamikusan együttműködik a többivel, az emberek pedig igazából csak felügyelik a munkájukat. Mindennek köszönhetően a vállalat termelékenysége a jelenlegi tízszeresére nő – vázolta fel a nem is olyan távoli jövő képét Radics-Horváth Ágnes, a Gartner account executive-ja a vállalat február végi rendezvényén.

Az MI ügynökök elérhetők lesznek mindenkor, gyakorlatilag minden feladatra, az elterjedésükre pedig csak 3-5 évet kell várni. Onnantól kezdve mindazok a cégek, amelyek nem használják ezeket, óriási versenyhátrányba kerülnek. Most van egy nagyjából 12-24 hónapos időablak, amely alatt ezeket a technológiákat használatba kell venni, ha a cég szeretné kihasználni a GenAI előnyeit.

Érdekes, hogy ez miként történik. A Gartner felméréseiben megkérdezett vezetők többsége elsősorban nem költségcsökkentést vár a mesterséges intelligencia megoldásoktól, hanem a növekedés elősegítését. Ugyanakkor az eddigi megvalósítások, use case-ek sokkal inkább az előbbit, a hatékonyságnövelést célozták. Radics-Horváth Ágnes arra is figyelmeztetett: a sikerhez elengedhetetlen, hogy az MI használata szervesen beépüljön a vállalati mindennapi működésébe, belső folyamataiba, és ne csupán az értékesítéshez, a termékfejlesztéshez alkalmazzák.

Azon cégek számára is van tanácsa a Gartnernek, amelyek nem pusztán használják, hanem értékesítik is az MI-megoldásokat. A befektetők most imádják az MI-cégeket: 2020 és 2022 között 425 százalékkal nőtt a GenAI-ba érkező kockázati tőke. Ez a befektetési láz ráadásul más, mint amit korábban például a metaverzum körül láttunk, hangsúlyozta a Gartner szakembere. A generatív mesterséges intelligencia – ellentétben a metaverzummal – már beépült a mindennapjainkba, a felhasználók jelentős része ilyen vagy olyan formában már használja a magánéletében és a munkájában is. A Gartner elemzése szerint pár éven belül az MI-t jól alkalmazó tech startupoknak a jelenlegihez képest csak tizedannyi befektetésre lesz szükségük, hogy ugyanakkor bevételt érjenek el.

Kérj tanácsot digitális folyamatautomatizáláshoz

Hívj minket bizalommal:

top